DO NOT LOOK BEHIND THIS WALL, A RESPONSE TO DENIAL  |    A SENSE OF PLACE    |    2017

DO NOT LOOK BEHIND THIS WALL, A RESPONSE TO DENIAL

enamel paint on freestanding wall, behind which reside replicas of 15th century Renaissance masterpieces, 16 x 8 ft

A site-responsive installation, DO NOT LOOK BEHIND THIS WALL draws attention to the history of

Southampton Arts Center and the original collection of Samuel Longstreth Parrish which included numerous

reproductions of classical Renaissance sculpture. In the transept gallery, a false wall had been erected to cover

1914 replicas of sculptural works by 15th century artists della Robbia, Donatello and Ghiberti. Shrouded in this

way, the works had not been viewed since 1993, when former curator Donna de Salvo organized an exhibition

titled Past Imperfect: A Museum Looks at Itself. In it, portions of the sheetrock wall were cut away to reveal the

grandeur of a massive altarpiece celebrating the art of these Renaissance masters. 

 

Ross's plan to reveal the concealed replica was met with resistance and her project was rejected. Instead, she

drew attention both to her unrealized concept as well as the majestic altarpiece hidden in plain sight. To

circumvent the issue, Ross installed a mirror on the backside of the false wall so its reflection would reveal the

entirety of the altarpiece. Most of the visitors to Southampton Arts Center were stunned to know that behind

the awkward freestanding wall was a reproduction of this magnitude.

PRESS

Barron, James, Where's the Art? In Hamptons Center, Look Behind the Wall, New York Times, Feb 26, 2017